Älva, från Bergslagens Destilleri

Tisdag 3 april lanseras ännu ett släpp i serien Svenska skogsväsen från Bergslagens Destilleri. Denna gång med namnet Älva.
Precis som tidigare är det whisky från det nerlagda destilleriet Grythyttan som använts. Whiskyn har lagrats på fat av svensk ek. Älva är buteljerad vid fatstyrka 57,5%. Artikelnumret är 32869 och priset för 500 ml är 995 kr.

Jag har fått förmånen att prova Älva före lansering och det här är mina intryck.

Doft:
Härlig doft med massor av karaktär. Det första som kommer till mig är mocka och en viss rökighet. Mockatonen övergår i en mättad doft som jag först inte kan definiera men sedan känner igen som solvarm halm. Det finns även kryddighet och en hel del kraftiga ektoner.

Smak:
Kraftfull. Många smaker slåss om utrymmet. Jag hittar både jord och gummi. Röken, eken och kryddigheten från doften kommer tillbaka. Men även en sötma som jag inte kan bestämma mig för om den känns som apelsinmarmelad eller körsbär. Dessvärre är det även något som påminner mig om driv- eller lösningsmedel som förstör en del av smakupplevelsen.

Finish:
Lite för kort för min smak.

Sammanfattningsvis:
Det här är en whisky som doftar ljuvligt. Men smaken lever inte upp till doftintrycket. Det finns en beska som tar över på ett sätt som i vart fall inte jag uppskattar riktigt. Kanske är det ”driv- eller lösningsmedlet” som lägger sig för kraftigt över övriga smaker och ger en mättnad. På destilleriets rekommendation provar jag även med en hel del vatten och visst det rundar av en del, men tar ändå inte bort mättnadskänslan som lagt sig över de andra smakerna. Smaken blir i mitt tycke lite platt med för mycket beska. Missförstå mig inte, det här är långt ifrån en dålig whisky men i mitt tycke är det heller inte den bästa som kommit från Bergslagens Destilleri.

Det här inlägget postades i Bergslagens Destilleri och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.