Sherry Darling Ferie från Bergslagens Destilleri

Onsdag 2 maj lanserar Bergslagens destilleri Sherry Darling Ferie. Det är den fjärde buteljeringen i Sherry Darlingserien men till skillnad från tidigare är den inte buteljerad vid cask strenght. Istället har denna 6-åring en ABV på 46%. Även denna gång har lagringen skett på fat av amerikansk vitek, tidigare innehållande Olorososherry. Som de flesta säkert känner till vid det här laget är det whisky från det nerlagda destilleriet Grythyttan som buteljerats under etiketten Bergslagens Independent Bottler.

Priset för 500 ml är 595 kr och drycken släpps i fyra Systembolagsbutiker i Örebroområdet samt i beställningssortimentet. Artikelnummer är 32915.

Jag har provat Ferie och jag vill passa på att tacka Bergslagens destilleri för förmånen att få göra det före lansering. Det här är mina intryck.

Doft:
Det första som slår mig är den omedelbara russindoften. Sherryn finns där givetvis men det doftar även svagt av lakrits, äpple & choklad. En hint av körsbär i bakgrunden uppenbarar sig också. Doften är angenäm och blir ännu bättre när whiskyn luftat en stund i glaset.

Smak:
Russinen liksom den torra sherryn återfinns definitivt i smaken, men whiskyn i sig känns inte torr eller sträv. Drycken går att känna på hela tungan och i övre gommen. Eken finns där och jag hittar apelsin. Fast inte ren apelsin utan mera som choklad med apelsinsmak. Angenämt!

Finish:
Medellång åt det långa hållet.

Sammanfattningsvis:
Ferie har bra balans i doft, smak och finish. Ektonerna är framträdande på ett behagligt sätt. Att den får lufta en stund i glaset gör den ännu bättre. Jag har inte provat den med vatten. Whiskyn är lättdrucken och mindre tuff än tidigare buteljeringar i samma serie. En whisky jag gärna går runt och smuttar på. I mitt tycke lämpar den sig utmärkt att dricka tillsammans i goda vänners lag. Varför inte just i sommar- och semestertider, som namnet antyder?

Det här inlägget postades i Bergslagens Destilleri och har märkts med etiketterna , . Bokmärk permalänken.