Springbank x 3!

Torsdag 30 augusti kl 10:00 släpper Symposion tre Springbankwhiskies i ett webbsläpp på Systembolaget. Alla tre med sin egen karaktär.

Ni som kan er whisky vet att Springbank är ett i raden av klassiska destillerier. Beläget i mytomspunna Campbeltown. Utöver namnet Springbank buteljerar man även under etiketterna Longrow och Hazelburn. Och det som nu lanseras är en representant från var och en av de tre.

Jag har fått förmånen att pröva de tre och det blev en angenäm sittning en sensommarkväll i augusti. Jag provade de tre parallellt då jag ville se om likheterna och olikheterna skulle ge en extra spännande upplevelse. Och visst märks likheterna. Men samtidigt är det tydligt att det verkligen handlar om tre olika viljeyttringar från destilleriets sida. En vilja att presentera tre delvis olika kategorier av whisky, men där basen ändå känns igen.

Först ut bland mina smaknoter är Springbank 21 YO (2018 bottling)

Säljstart: 30 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40321-01
Pris: 2 625 kr
ABV: 46 %
Fat: 70 % romfat, 30 % bourbonfat
Buteljerad: 2018
Totalt antal flaskor: 3 700
Antal flaskor till Sverige: 59

 

 

Doft:
En mycket angenäm sötma genomsyrar doften. Det är givetvis lagringen på romfat som märks. Tydliga inslag av päron och honung framträder också. Men alla dofter vilar på en trygg grund av det råa Springbankdestillatet som jag lärt mig uppskatta. Jag känner mig redan trygg inför fortsättningen!

Smak:
Sötman finns där som en sötaktig vanilj och nu framträder också tropiska frukter. Smaken gör ett ”klassiskt” intryck. Det här är välsmakande!

Finish:
Medellång med en aning pepprig framtoning.

 

Longrow 18 YO (2018 bottling)

Säljstart: 30 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40322-01
Pris: 1 448 kr
ABV: 46 %
Fat: 60 % sherryfat, 40 % bourbonfat
Buteljerad: 2018
Totalt antal flaskor: 4 800
Antal flaskor till Sverige: 77

 

Doft:
En spännande doft där ek och torv känns igen. Det finns en tydlig sälta och något diffust som jag mest av allt förknippar med metall. Efter en stund tycker jag mig även känna doften av grillat kött. Det låter märkligare än vad det är. För en rökig Longrow känns det helt naturligt.

Smak:
Det första som slår mig är fylligheten. Smaken känns mogen. Den är är lätt rökig och jag tänker toffee. Inte lika elegant som Springbank 21 YO men alls inte oäven.

Finish:
Lång med nötter och choklad (mörk).

 

Hazelburn Sherrywood 13 YO (2018 bottling)

Säljstart: 30 augusti, webblansering kl. 10.00
Artnr: 40319-01
Pris: 928 kr
ABV: 47,4 %
Fat: 100 % Oloroso sherryfat
Buteljerad: 2018
Totalt antal flaskor: 9 000
Antal flaskor till Sverige: 594

 

Doft:
Här händer det massor på en gång! Doften är omfångsrik. Här återfinns en mix av nötter, kaffe & choklad, söt frukt (jag tänker fikon men kan inte bestämma mig om jag är på rätt spår).

Smak:
Sherry förstås. Det finns en krämighet och doftens kaffe ersätts av en tydligare moccasmak. Nötterna från doften finns kvar men också en tydlig kryddighet som jag inte hittade i doften.

Finish:
Lång vaniljfinish med en tyvärr lite fadd smak och den känns plötsligt förvånansvärt torr med tanke på den initiala krämigheten.

Sammanfattning:
Hazelburn 13YO imponerar minst. Den är alls inte dålig men betyget stannar på en 3:a. Longrow 18YO klarar sig bättre. Här blir betyget en stark 3:a. Och vinnaren i mitt tycke, kanske inte helt otippat, är Springbank 21 YO. Där blir betyget en övertygande 4:a. Men smakar det så kostar det. Den som lyckas trycka hem en 21-åring när den släpps får vara beredd att vittja lädret på 2 625 kr.

Det här inlägget postades i Hazelburn, Longrow, Springbank, Symposion och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.