Seven Stars No.6:2 Alcor – nyhet från svenska Spirit of Hven!

I morgon 7 september lanseras ytterligare en utgåva i serien Seven Stars från svenska Spirit of Hven. Namnet är även denna gång hämtat från stjärnbilden Ursa Major. Fullständigt namn är Seven Stars No. 6:2 Alcor. Numreringen hänger ihop med utgåvan tidigare i år, Seven Stars No. 6:1 Mizar. Att det blivit dubblering när destilleriet nått fram till den sjätte stjärnan av sju, beror helt enkelt på att det handlar om en dubbelstjärna i stjärnbilden.

Tips! Massor av mer info finns att läsa i produktbladet på destilleriets hemsida.

Whiskyn då, vad finns att berätta om den?
Denna gång har destillatet lagrats på både amerikansk och europeisk ek. Så här beskriver destilleriet själva Alcor: ”Receptet för Alcor var menat att bli en längre slutmognad av Mizar på Chateau Margaux fat. Tyvärr blev inte resultatet fullt som vi hade önskat. Så för att förbättra receptet tillsattes whisky som mognat på vinfat från Italien, Olorossofat och Hven Vodka fat. Slutresultatet blev så bra att det rörde vår destillatör till tårar, av lycka.”

Finns det fog för tårarna?
Tjaa, om man är rättvis och jämför Alcor med whisky med liknande förutsättningar avseende recept och ålder så kanske jag själv inte gråter av lycka, men att det är en mycket positiv upplevelse råder det ingen tvekan om. Det märks att Hven varit med nu ett tag och att man lämnat de yngsta utgåvorna bakom sig. Här finns mer mognad, mer balans och mer komplexa smaker än i vissa tidigare utgåvor. I doft och smak trängs massor av intryck; choklad, hallon, sherry, russin, kutterspån, enbuske, kryddighet och maltighet, lakrits mm mm. Kort sagt är detta en oerhört smakrik historia som man kan smutta länge på utan att få slut på nya intryck. Oerhört spännande!

Alcor är nedvattnad till 45% ABV utan tillsatser eller färgämnen. Ingen kol- eller kylfiltrering. Den är även certifierat ekologisk och kommer i en upplaga på 3 642 flaskor, var och en numrerad och som vanligt vaxad för hand.

Jag vill passa på att tacka Spirit of Hven för att jag fått möjlighet att prova Alcor innan lanseringen!

Det här inlägget postades i Hven, Spirit of Hven. Bokmärk permalänken.