Besök på Linköpings Whiskyexpo

Igår var det äntligen dags för en av årets höjdpunkter – Linköpings Whiskyexpo! Det bjöds på massor av godsaker hos mässans olika utställare.

Jag började min avsmakningsturne hos Peter och Tommy på Svenska Eldvatten, där jag hade förmånen att smaka på Eldvattens egen buteljering av Smögenwhisky, Eldvatten Smögen 2011 Extra Heavily Peated, en whisky med stor karaktär och massor av rök och sötma. En fullträff, helt enkelt!
eld
I Clydesdales monter träffade jag Stefan Jansson som rekommenderade en 24-årig Glen Moray från Duncan Taylor. Stefan ledde även den Wemyss Malt’s-provning jag var med på senare under kvällen – se vidare nedan.

Glen Moray
Hos Renbjer & Magnusson bjöds på två st riktigt bra whiskies, en Ardmore från 2003 och en helt fantastisk 47-årig Longmorn, destillerad 1964 och buteljerad av Gordon & Macphail 2011.

Longmorn
Hos Håkan ”Peat” Dahlberg från Ilovewhisky blev det, förutom en trevlig pratstund, en 23-årig Laphroaig 1989 Vintage.

Laphroaig

Före kvällens organiserade provning blev det ett snabbt stopp hos The Scotch Malt Whisky Society och en av deras erbjudanden, en 28-årig delikatess med etikettnamnet 26.93. Tack till Fredrik Strömberg, Veckans Fredagswhisky, för en trevlig pratstund!

26.93
Sedan var det dags för Wemyss Malt’sprovningen. Provledare var Stefan Jansson från Clydesdale & World Wide Brands. Stefan hade laddat upp med 6 st whiskies från olika destillerier.

provningsglas

Det som bjöds i glasen var (från vänster):
Blair Athol, 23 yo

Velvet Fig, blended
Clynelish, 17 yo
Bowmore, 18 yo
Bunnahabhain, 23 yo
Peat Chimney, blended, 8 yo

provning buteljer
Höjdpunkterna bland dessa var i mitt tycke Clynelish och Bunnahabhain. Två riktigt bra whiskies. Bra jobbat av World Wide Brands med Wemyss Malt’s-sortimentet!

Kvällen fortsatte med flera godsaker. Här är bilder på något av det som hanns med innan det var dags att runda av.
smögen fettercairn clynelish
old Pultney Caol Ila springbank
benromach
Så här pigg var undertecknad – för ögonblicket utan ett glas i handen – efter kvällens provningar och precis innan hemgång.
pa
Vilket inte på något sätt hindrade att kvällen avslutades med en prima svensk ”buteljering” från 2015…
milk

Det här inlägget postades i Okategoriserade. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar