En Öl & Whiskymässa 2016

IMG_5049En Öl & Whiskymässa” – Göteborgs årliga öl och whiskymässa – gick av stapeln 22-23 april. För mig var det premiär och det övergripande intrycket blev mycket positivt. Visst, köandet och logistiken i samband med öppnandet hade kunnat vara lite smidigare och det hajpade elektroniska betalsystemet lyste med sin frånvaro, i vart fall under fredagen då jag besökte mässan. Men bortsett från dessa inledande missöden flöt det på bra med mängder av härliga drycker, trevliga utställare och besökare.

Det blev en rad härliga möten med både nya och gamla whiskyprofiler. Dels bakom mässdiskarna men även bland besökarna dök det upp en del bekanta ansikten. Peter och Tommy från Svenska Eldvatten, Stefan Jansson, World Wide Brands, Hasse Nilsson, Janne Groth och Roger Melander från BOX, Camilla Ericsson och Algot Alexiusson från Spirit of Hven, för att bara nämna några.
I Old Pulteneys monter träffade jag för första gången Frida Birkehede IRL. Frida bjöd på hennes och aow_pulteneyDavid Tjeders specialbuteljering från förra årets stipendieresa i Allt om Whiskys regi. När jag provade den tidigare i höstas var jag inte särskilt imponerad, men den här gången hittade jag något i drycken som gjorde den mer tilltalande. Ännu ett bevis för att mängder av faktorer påverkar smaklökarna och smakupplevelserna och att man aldrig ska ta – inte ens sina egna – omdömen för givna för all framtid!

Men jag fick så klart även tillfälle att smaka en hel del annan riktigt bra whisky!
Den tredje upplagan av Wheskykôrka från Svenska Eldvatten visade sig vara en riktigt trevlig bekantskap – sin relativa ungdom till trots. Massor av smak och karaktär. Jag är glad att jag hann med att beställa en flarra dagen före mässan, innan den tog slut på Systembolaget.

En annan trevlig bekantskap var en 12-årig Millstone Sherry Cask från Holländska Zuidam, liksom en orökt rackare från BOX på hela 60,7% vilken lagrats på bourbonfat. En riktigt härlig dram!
En mild och len 33-årig Bunnahabhain från Auld Rare Whisky var en annan av mässans höjdare.

Men jag provade även gin. Denna gång från Spirit of Hven. Tidigare har jag bara druckit – och uppskattat – flera av deras olika whiskybuteljeringar men denna gång blev det istället ett smakprov på deras Navy Strength Organic Distilled Gin. Den hade premiär på Systembolaget i mars och det finns fortfarande flaskor kvar. Efter mässan har jag införskaffat en av dem!

Jag kan heller inte låta bli att nämna provandet av Highland Park Ice. En whisky jag inte haft möjlighet att prova tidigare. Jag kan förstå lovorden. Det här var en riktigt bra whisky, men jag blev nästan ännu mer tagen av Highland Park ”Ingvar”. Jag tror Martin från Edrington hade fått med sig denna från sin vistelse i Taiwan dagarna innan och ”Ingvar” var ingen blyg skapelse. Med sina 60,5% snackar vi dram på allvar. Testa om ni får chansen!
IMG_5083

Jag fick också en trevlig pratstund med Jan Rothman från familjeföretaget Skånska Spritfabriken. Här har man sedan 2009 bl a tillverkat internationellt prisbelönt äppelbrandy. Kanske är en av hemligheterna bakom framgångarna att all tillverkning sker med enbart svenska råvaror.
Sedan 2012 finns även whisky i produktportföljen. Destilleringen sker än så länge i Frankrike där Jan under flera år arbetat inom vinindustrin. Smakprovet gav en whisky som var väldigt len och med mycket äppeltoner. Blir spännande att följa utvecklingen för Jan & Co på Skånska Spritfabriken.

Vad annat från mässan?
En given slutsats för egen del är att nästa gång jag besöker En Öl & Whiskymässa i Göteborg (kanske redan nästa år), ska jag absolut gå in båda dagarna. En dag är för lite för att hinna snacka med alla utställare och bekanta. Dessutom, och det är möjligen ett ännu större bekymmer – det är omöjligt att smaka alla sorter som man vill prova, under en och samma dag. I vart fall om man vill kunna ta till sig upplevelsen på rätt sätt.

Tack till alla utställare och bekanta för att ni gjorde min mässupplevelse så bra. Och tack även till mässansvariga med Stanley Wong från Svenska Dryckesmässor i spetsen för pressackrediteringen. Den är till stor hjälp när det gäller umgänget med utställare.
Väl mött nästa gång!

Hett-Tommy-Andersen-och-Peter-Sjogren-ligger-bakom-Goteborgsforetaget-Svenska-eldvatten-DavidIMG_5141IMG_5142

 

 

 

 

1. Tommy Andersen och Peter Sjögren från Svenska Eldvatten (bilden lånad av En Öl & Whiskymässa)
2. Med Martin Markvardsen, Senior Brand Ambassador, Highland Park
3. Med Camilla Ericsson, Spirit of Hven

IMG_5074

IMG_5143

IMG_5146

 

 

4. Med Stefan Jansson, World Wide Brands
5. Med Roger Melander, BOX Whisky
6. Med Sven-Olof Sandberg, Auld Rare Whisky

 

Det här inlägget postades i BOX, Bunnahabhain, Highland Park, Hven, Old Pulteney, Spirit of Hven, Svenska Eldvatten och har märkts med etiketterna , , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar