Goldlys Belgian Whisky

I söndags var jag inbjuden till en whiskyrelease i Uppsala. Det var en provning och samtidigt en presentation av Goldlys Belgian Whisky från destilleriet Filliers, inför lanseringen av deras whisky i Sverige.

Provningen hölls på Bierhuis och den som höll i trådarna var Martin Ahlquist från Martins Malt. I bakgrunden fanns även Sebastian Enrique Jofré Armijo med sin dryckesimport baserad i Uppsala med fokus på hantverksmässigt producerade drycker.

Provningen hade samlat en härlig skara av bloggare och whiskyentusiaster, som alla var nyfikna och förväntansfulla att få prova det som fanns upphällt i glasen. 

 

För mig var det f ö första kontakten med både destilleriet Filliers och Belgisk whisky överhuvudtaget. Så efter en inledande presentation från Martins sida av destilleriets historia och nutida verksamhet, var det så dags för alla inbjudna att ta sig an glasen.

Spelreglerna var enkla. Vi fick veta att vi skulle prova en 3-åring, tre st 12-åringar och två st 14-åringar. Inte mer detaljer än så och ingen info gavs om i vilken ordning glasen ställts upp. Så det blev en rejäl test av smaklökar och sinnen innan facit gavs. Så småningom klarnade dock bilden och så här blev mina egna intryck av provningen.

 1. Goldlys Family Reserve Single Estate
  Den yngsta whiskyn. Lagrad 3 år på first fill bourbonfat. Single grain med en ABV på 40%. Fruktig i doften med inslag av citrus. Smaken rätt spritig och fruktigheten känns även här.
 2. Goldlys 12 YO Pedro Ximenes Cask
  Grainwhisky lagrad 11 år på first fill bourbonfat och därefter 1 år på PX-fat. ABV på 43%. Doften innehåller mycket frukt och vanilj och känns ”somrig”. Karamell och sötma i smaken.
 3. Goldlys 12 YO Oloroso Cask
  Grainwhisky lagrad 11 år på first fill bourbonfat och därefter 1 år på Olorosofat. ABV på 43%. Frukt igen i doften, men denna gång kompletterat med exotiska frukter. Mer vanilj i smaken i denna och fruktigheten hänger kvar tillsammans med russin.
 4. Goldlys 12 YO Amontillado Cask
  Grainwhisky lagrad 11 år på first fill bourbonfat och därefter 1 år på Amontilladofat. ABV på 43%. I doften är ektonerna utpräglade, liksom återigen de söta inslagen. Smaken består av en hel del kola och vanilj.
 5. Goldlys 14 YO Burgundy Cask
  Grainwhisky lagrad 11 år på first fill bourbonfat och därefter 2 år på Burgundyfat. ABV på 43%. I doften gräs och vanilj. I smaken går det att ana lite vinösa toner, samt en viss kryddighet. 
 6. Goldlys 14 YO Manzanilla Cask
  Grainwhisky lagrad 11 år på first fill bourbonfat och därefter 2 år på Manzillafat. ABV på 43%. Anar exotiska frukter i doften och kanske lite äpple. Den av proverna som har flest nyanser i smaken. Riktigt trevlig den här.
  Denna blev helt logiskt framröstad som provningsfavoriten. Välförtjänt!

Kan tillägga att Goldlys 14 YO Burgundy Cask vunnit pris internationellt. Denna var även min andra favorit för dagen. Gemensamt för samtliga provade sorter – utpräglad sötma, kort finish och väldigt ”snälla” och okomplicerade. Säkert en bra introduktion till whiskyvärlden för den som ännu inte hittat hit, för det är inga starka rökiga grejer vi talar om. Personligen vill jag ha mer karaktär och djup i min whisky, men ser ändå fram emot att prova mer från Filliers och kanske även andra Belgiska destillerier.

Sammantaget var detta ett mycket trevligt event. Bra och generöst organiserat. Fantastiskt trevligt att få träffa så många whiskyentusiaster en söndagseftermiddag. En del hade jag träffat tidigare och andra träffade jag för första gången. Återigen kan jag konstatera att ”whiskyfolk” är bland de mest sympatiska människor man kan umgås med. Ser redan fram emot att träffas igen under kommande mässor etc!

Det här inlägget postades i Belgien, Belgium, Filliers och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar