Mina intryck från Stockholm Beer and Whisky Festival 2016

sthlmbeerlogo_thumb
Årets öl- och whiskymässa i Stockholm (Nacka strand) rullar som vanligt på under två veckoslut, 29 sep-1 okt och 6-8 okt. Premiär var det i torsdags och jag spenderade ett antal timmar på plats. Mässan firar i år 25-årsjubileum och är numera en av världens största dryckesmässor.
Jag lämnar ölen åt sitt öde i denna redogörelse, men för er som är intresserade kan jag konstatera att det finns hur mycket god öl som helst att njuta av!

Sammanfattande intryck avseende whiskydelen då?
Bättre än befarat faktiskt! Min skepsis inför mässan baserades på de senaste årens avhopp från flera utställare på whiskysidan. Men de som är där i år har lyckats plocka ihop en intressant range av godsaker, som i vart fall jag fann väl img_6133
värda att prova. Bara synd att man inte kan prova allt som verkar intressant! Min rekommendation blir dock att mässan är väl värd ett besök under en eller flera dagar.

img_6059För min del inleddes mässan med pressvisning där mässans grundare och VD, allas vår Marianne Wallberg, höll i taktpinnen. Ett antal intressanta utställare och personligheter presenterades i snabb följd och vi fick även tillfälle att prova den relativt nya champagnen ”Guldkula”, vilken är ett resultat av samarbete mellan finansmannen Håkan Guldkula och Mr Champagne himself – Richard Juhlin. Därefter en snabb pressbrunch innan det var dags att ge sig ut i vimlet och prova ”livets vatten”.

Jag började i Nikkamontern (Symposion) där Sara Larsson  bjöd på två Single maltnyheter (Systembolaget 4 oktober), Nikka Miyagikyo och Nikka Yoichi. Båda bra, men den personliga favoriten var Yoichi. En tredje nyhet – en blend – kommer samma datum, men den provade jag dock inte.
Senare på dagen återvände jag till Sara, tillsammans med Ingvar Rönde från MALT WHISKY YEAR BOOK, och vi fick då möjlighet att prova Nikkas Rare Old Super Nikka Revival. Förutom den vackra flaskan var även innehållet väldigt, väldigt bra. En riktigt god dram som smakade betydligt mer än sina något blygsamma 43%.img_6127

 

Därefter bar det av till Ardbeg och provning av nya hajpade ”Twenty One”. Säga vad man vill om Ardbeg, men allt som släpps är inte topp. Men denna gång img_6083tycker i alla fall jag att de lyckats. Twenty One är mildare, rundare och mjukare än många andra från Ardbeg. Mig tilltalade den verkligen. En rökig Islaywhisky att softa med!

Vad mer provades?
Ja det blev Deveron 18 YO (Macduff), Royal Brackla 12 YO, några olika buteljeringar från Speyburn (tack Martin Tjäder/Berntson Brands för strålande guidning bland flarrorna!) och några nyheter från BOXDálvve (sydsamiska ordet för vinter) och Festival 2016 (vilken förhoppningsvis börjar levereras inom den närmsta veckan).
Dálvve är tänkt att bli en återkommande buteljering både på Systemet och på vissa andra marknader. Det är även den första 70-centilitersflaskan (den nya flaskan syns på bilden) från BOX. Av dessa två tycker jag att Festival 2016 var den mer spännande.img_6095

Favoriten denna dag hos BOX blev dock en 54-procentig Cask Sample lagrad på American Oak. Här bjöds på massor av karaktär, mocka och mörk choklad. Riktigt mumsig. Hoppas verkligen att denna dyker upp i en hylla ”nära mig” i en snar framtid.img_6098

Tack till Peter Granåsen och senare även Thomas Larsson för goda drycker och vänskapliga samtal i Boxmontern!

 

 

 

Danska Braunstein var på plats som vanligt. Denna gång provade jag deras 16:1 (46%) och Danica Whisky (42%). Båda helt ok, men ingen aha-upplevelse. Men jag gillar Braunstein, deras ambition och inte minst deras sympatiska sätt. Det känns som att de är något på spåren. Hoppas att det håller hela vägen för då tror jag att det kan komma batchar framöver som är ännu mer spännande än hittills.

img_6104

Hos Martin Markvardsen provade jag de två nya från Highland Park, framtagna för just den svenska marknaden. Den ena är en 13 YO single cask på 58,6% och den andra är en 14 YO single cask på 60,5%. Båda lanseras på Systemet den 20 oktober och priset är satt till 999 kr styck. Båda vinner med lite vatten i glaset, och för mig var den yngre wirren den bättre med lite mer smak och en rundare karaktär.

Ytterligare några drams slank ner, t ex ”One for the road” från Jura och hos Patrik Strandberg/Cask Sweden provade jag en sherrylagrad Tamdhu Special Enlightenment Edition, på 58,5%.

Men min absoluta favorit av de jag hann prova var utan tvekan Cadenheads Small Batch Bunnahabhain, 39 YO på 49,4%. Dimg_6139enna dram var otroligt bra och jag hittade den hos Jonas Tonell i Symposions monter. img_6120

 

 

 

 

 

Missa för allt i världen inte denna när ni besöker mässan!! 

Det här inlägget postades i Ardbeg, Berntson Brands, BOX, Braunstein, Bunnahabhain, Cadenhead, Cask Sweden, Deveron, Highland Park, Jura, Macduff, Nikka, Speyburn, Symposion. Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar