Nyheter från Springbank

 

 

 

 

 

Den 17 augusti kl 10:00 sker några spännande Springbankslanseringar (webblansering). Förutom en 18-åring, lanseras även en 21- och en 25-åring. Det finns inte så många flaskor, men svenska Symposion har ändå lyckats få loss ett antal (se nedan) för den svenska marknaden.

18-åringen har lagrats på bourbon- och sherryfat. Även 21-åringen har lagrats på bourbon- och sherryfat men också på romfat. 25-åringen till sist har även den lagrats på bourbon- och sherryfat innan den gifts samman på 2nd fill portvinsfat.,

Jag har fått möjlighet att smaka på 18-åringen och här är mina intryck av den.

Färg:
Härlig ljus, gyllene färg. Svårt att ana sherryn.
(färgåtergivningen är inte riktigt rättvis på bilden nedan)

Doft:
Doften är fruktig och jag känner vaniljtoner. Tänker att bourbonfatet kommer att dominera i smaken.

Smak:
Visst finns här bourbon men sherryn vill inte vara sämre utan gör sig omedelbart påmind i perfekt harmoni. Smaken är kraftfull. Frukten och vaniljen blandas med aningen lakrits/anis. Whiskyn är så där lagom oljig och nästan löjligt välbalanserad.

Finish:
Finishen är lååång. Aningen rökig och nu framträder även toner av mörk choklad.

Sammanfattningsvis är 18-åringen en riktigt, riktigt trevlig whisky. Visserligen har jag ett allmänt gott öga till Springbank, men 18-åringens smakrikedom och balans tilltalar mig verkligen.
Prislappen för de två jag inte provat ser ju lite annorlunda ut, och utan att ha smakat dem tror jag mig kunna påstå att 18-åringen är ett mycket bra alternativ för den som vill ha en härlig Springbank i whiskyskåpet – utan att behöva gräva ett alltför djupt hål i plånboken.

Snabbfakta:
Springbank 18 YO, 46%, artnr 20216, 1 484 kr. 48 flaskor till Sverige.
Springbank 21 YO, 46%, artnr 99742, 2 735 kr. 24 flaskor till Sverige.
Springbank 25 YO, 46%, artnr 99743, 4 938 kr. 20 flaskor till Sverige.

Det här inlägget postades i Lansering, Springbank, Symposion och har märkts med etiketterna , , . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar