Seven Stars No.5 Alioth – nyhet från svenska Spirit of Hven!

Den 3 mars är det premiär för den senaste whiskyn från svenska Spirit of Hven. Då lanseras Seven Stars No.5 Alioth, den femte buteljeringen i serien Seven Stars.

Men redan idag var det pressrelease och provsmakning av Alioth ute på det familjeägda destilleriet i sundet mellan Sverige och Danmark. Jag hade nöjet att vara på plats och ta del av både den nya whiskyn och det natursköna läget. För mig var det premiär på Hven och besöket överträffade mina förväntningar. Fantastiskt vackert och vädret helt ok för första dagen i mars. Eventet som sådant var välregisserat, lokalerna smakfullt inredda och den goda stämningen kändes som en naturlig följd av alla de samverkande förutsättningarna.

Nåväl drycken då, huvudanledningen till själva besöket, hur var den? Tja, om vi börjar med doften så är den närmast magiskt behaglig. En tendens till rökighet, men den dominerar absolut inte. Den bara anas och liksom kompletterar övrig dofter. Mycket behaglig rökbalans. Andra dofter som märks är citrus, choklad och en relativt svag doft av russin.
Smaken då? Den lever inte riktigt upp till de höjder som doften utlovade. Den är bra, t o m riktigt bra, men inte fantastisk. Det första som slår mig är hur torr den känns i munnen. Här märks lagringen på färsk ek. Chokladen (mörk) känns även här och givetvis även en sherrysötma. Fikon och pomerans är andra smaker jag kommer att tänka på, liksom kaffe.

Sammanfattningsvis var detta en riktigt trevlig bekantskap. En välbalanserad whisky perfekt för stunder när man bara vill koppla av och njuta. Whiskyn är hyfsat snäll och ställer inga krav på dig, men det innebär inte att den är mesig. Definitivt inte. Den står i högsta grad på egna starka ben och behöver inte be om ursäkt för sig.

Vill du veta mer om Alioth hittar du produktbladet här!

Till sist vill jag rikta ett stort tack till Camilla Ericsson för inbjudan, och givetvis även till alla andra på Spirit of Hven för en generös och härlig dag! (Bilden ovan: Jonas Gyllenpanzar Stjerna, Camilla Ericsson & yours truly)

Not.
De tidigare släppen i Seven Starsserien, varav ett fåtal fortfarande kan gå att hitta i några av Systembolagets butiker, är Dubhe, Merak, Phecda och Megrez.

Det här inlägget postades i Hven och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar