Sherry Darling 5 YO från Bergslagens Independent Bottler

1 mars släpper Bergslagens Destilleri en ny svensk single malt på Systembolaget – Sherry Darling. Det är den första av tre i en serie Sherry Darling under våren. Flaskorna släpps i beställningssortimentet och i 4 butiker i Örebro. Jag har haft förmånen att prova den första utgåvan och mina intryck finner du längre ner i artikeln.

Men först lite bakgrund.
Sherry Darling släpps under det nya varumärket Bergslagens Independent Bottler. De släpp som följer blir Sherry Darling Lightly Peated och Sherry Darling Peated. 
Whiskyn kommer ursprungligen ur lagret från numera nedlagda Grythyttan Whisky, vilket Bergslagens Destilleri köpte sommaren 2016. Whiskyn i Sherry Darling har lagrats på ca 10 st olika 50-liters sherryfat under 5 år och är buteljerad vid fatstyrka 58%.

Jag har inte själv talat med VD Mats Lihnell, men han säger så här i samband med lanseringen; ”Det har varit ett spännande jobb att gå igenom alla fat och därefter göra i ordning det första släppet. Variationen på faten är stor och det kommer att ges ut många spännande utgåvor från oss nu under de närmsta åren.”

Doft: Sherrydoften är utpräglad. Jag hittar även russin, dadlar, peppar och mörk apelsinchoklad.

Smak: Oj, här bränner det till rejält. En käftsmäll på tungan. Pepparn ersätts av en symfoni av kryddor. Russinen finns kvar liksom dadlarna. Naturligtvis massor av sherrysötma. Nu hittar jag plommon också. Och läder. Och ek – tung eksmak. Den mörka chokladen är kvar, men apelsinen har försvunnit.

Finish: Medel med en aning åt det längre hållet. Eksmaken hänger kvar, i synnerhet efter att jag vattnat ner. Mockasmak dyker upp.

Det här var en riktigt trevlig bekantskap, den relativa ungdomen till trots. Mängder av smaker i en skön och lite galen blandning. Men utan att det känns spretigt. Kort sagt, det händer helt enkelt en massa när jag smakar på denna och jag gillar det skarpt.

Det här inlägget postades i Bergslagens Independent Bottling och har märkts med etiketterna . Bokmärk permalänken.

Lämna ett svar